Zvezdarci, ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece

Hrana koju dajete deci utiče na njihov razvoj, ali i na razvoj struktura i veza u njihovom mozgu.

Smernice Američke akademije za pedijatriju (AAP), objavljene u časopisu „Pediatrics“, navode proteine, cink, gvožđe, folne kiseline, određene vitamine i nezasićene masne kiseline kao najvažnije hranljive materije. Ishrana kojoj nedostaju ovi hranljivi sastojci može dovesti do doživotnih problema u radu mozga.

Dr Sara Džejn Švarcenberg, članica AAP-ovog Komiteta za ishranu, kaže da se isključivo dojenje preporučuje do oko šest meseci starosti. Nakon toga, majčino mleko ne može da obezbedi količinu gvožđa i cinka koja je potrebna bebama koje rastu.

„Mnoga hrana za bebe je obogaćena cinkom i gvožđem, ali pasirano meso je dobar prirodni izvor ovih hranljivih materija. Žitarice za dojenčad su takođe obogaćene ovim hranljivim materijama i mogu biti dobra prva hrana za bebe“, rekla je ona.

Pored majčinog mleka, najbolja ishrana za bebe je ona koja uključuje raznovrsnu hranu kao što su meso bogato proteinima i voće i povrće koje sadrži različite vitamine i minerale, prenosi Klix.ba.

„Bebe su veoma osetljive na nedostatak hranljivih materija. Njihov mozak se razvija velikom brzinom između prve i druge godine, tako da želimo da pedijatri preporuče zdravu hranu“, dodaje on.

Istraživanja pokazuju da je rana ishrana važna za izgradnju zdravog mozga. Ako propustite priliku da upoznate razvojne prekretnice tokom prvih dana života, nema prilike da vratite vreme i nadoknadite izgubljeno.

n1info.rs

Tagovi:

Pročitajte još: