Zvezdarci, Čudotvorno voće: Jača imunitet, smanjuje holesterol i stimuliše rad štitne žlezde

Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se sok od aronije – neverovatno zdrav i učinkovit prirodni sok.

Aroniju mnogi stručnjaci smatraju najzdravijim voćem na svetu, a potiče iz Severne Amerike. Danas se uzgaja širom sveta – u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Nemačkoj, Bugarskoj, a od skoro i u našoj zemlji, piše Danas.

Zanimljivo je da aronija nema prirodnih neprijatelja, a uz to – otporna je na sve vremenske uslove kao i na ekstremno niske temperature.

Mogu se konzumirati sveže, dovoljno je pojesti 200 do 300 grama dnevno. Pored toga, mogu se zamrznuti, sušiti, kuvati kao marmelada, sok, sirup, kompot.

Istraživanja pokazuju da aronija ima antikancerogeno dejstvo jer uništava veliki procenat ćelija malignih tumora.

Aronija je bogata antioksidansima i stoga štiti zdrave ćelije u telu i krvnu plazmu od oksidativnog stresa, usporavajući proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Stimuliše rad štitne žlezde i zato se posebno preporučuje osobama koje pate od hipertireoze. Pored toga, aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola.

Takođe stimuliše rad jetre, smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu crevne sluzokože i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale urinarnog trakta.

vesti-online.com

Tagovi:

Pročitajte još: